Wednesday, November 18, 2009

Gambar Kamu D| GunaKan Untuk MemUaskaN NaFsu aTau Menas|HaT|??

cOrat cOret Oleh : myQza pada 1:40 PM
Miss Jane pernah tulis tentang berleluasanya penggunaan gambar peribadi yang di ambil oleh orang lain tanpa kebenaran di blog beliau yang terdahulu. Mungkin cara penyampaian beliau adalah berbeza. Tetapi isi dan maksudnya adalah sama seperti apa yang ingin aku perkatakan.

Ada 2 perkara sebenarnya yang saling berkaitan.

Aku ulas perkara pertama dahulu.

Perkara pertama, kewujudan blog yang mencuri gambar peribadi kamu untuk di letakkan di dalam blog beliau sebagai bahan pemuas nafsu penulis blog dan juga pengunjungnya. Ini betul.

Miss Jane menulis ini beberapa bulan yang lalu. Sayangnya aku tidak berkesempatan untuk membuat 'entry' ini sebagai peringatan buat kamu. Seorang blogger mewujudkan satu blog semata-mata untuk memuaskan nafsu beliau sendiri dan para pengunjung yang 2x5 dengan beliau. Caranya adalah mengambil gambar kamu dari blog kamu sendiri yang lengkap bertudung dan di letakkan di dalam blog beliau di susuli dengan kata-kata nasihat yang kononnya untuk menegur cara pemakaian kamu.

Contoh lagi, jika kamu memakai tudung, seluar ketat dan baju yang melekat di badan. Komen-komen yang di terima semuanya mempersendakan cara pemakaian kamu dan berunsur lucah. Jika kamu lengkap berbaju kurung sekali pun kamu tetap menjadi sasaran mereka.

Terdapat ratusan gambar di blog itu. Aku ada membukanya sewaktu membaca 'entry' Miss Jane dulu. Mungkin salah satunya gambar kamu. Kamu tidak sedar mereka mengekploitasikan gambar tersebut sejak beberapa lama dahulu.

Blog itu sekarang sudah di godam dan tidak dapat di buka lagi. Dengarnya blogger dari Indonesia yang melakukannya.

Nasihat aku, berhati-hati ketika meletakkan gambar di blog. Mereka ada cara mereka sendiri mencuri gambar kamu sekalipun kamu meletakkan kod gambar tersebut tidak boleh di ambil. Kita tidak tahu tentang kewujudan blog itu tetapi dalam masa yang sama orang lain sedang mempergunakan gambar kita untuk memuaskan nafsu sendiri!!

Nota kakitanganku : Kita selalu fikir kita berada dalam zon selamat!




47 kUs-kUs:

Nakamura Kazuki on November 18, 2009 at 1:53 PM said...

Tedi...macam mana nak ambik gambo ye..guna camera ye..hihihihi

iva saionji on November 18, 2009 at 2:07 PM said...

seram...mintak dijauhkan..amiin...

Solehah on November 18, 2009 at 2:14 PM said...

is it?mummmy..serius terkejut..tak sker3...hmm..

Solehah on November 18, 2009 at 2:14 PM said...

tq tedi for this info..

Tinie a.k.a Ibu Fatin on November 18, 2009 at 2:16 PM said...

oh patut la ko tak nak tepek gambo ko eh??

aku kena fikir fikir ni:)

deena awanis on November 18, 2009 at 2:17 PM said...

giler x de keje lain dorang tuh!!rasa diri dh bagus sgt ke??
kalo korg bagus sgt, pegi komen gambar org yg korang curi tu bagus ke????@#$%%^^^%$$$%^***&^%%%$*%$

aniszshahira on November 18, 2009 at 2:18 PM said...

macam2 skang ni..
mnta dijauhkan laa

ween on November 18, 2009 at 2:21 PM said...

thanks for the info :) hopefully it doesn't happen to me n others. amin.

aNiSa hANg tUaH on November 18, 2009 at 2:25 PM said...

time kasih share info

emm

kena berhati2 ni

kite mmg slalu fikir ade kat zon selamat

[s][u][e][h][a][n][n] on November 18, 2009 at 2:27 PM said...

jagn la curi gamba saya xde apa pun yang menarikk...curi gambar dia hahhahah..takut la.

fikaryna79 on November 18, 2009 at 2:29 PM said...

tq tedi bg reminder..tp naper kita x bole rase selamat? org baik2..cpt kita seme fire seme org jahat!!!!

eyena on November 18, 2009 at 2:31 PM said...

huh tak sangkanye!! gerun plak.. aku dah laa suka bergambar..kurang ajar punya org tu.. huuuu mintak dijauhkan laa..

Wanita Itu on November 18, 2009 at 2:31 PM said...

adus ye ker geng?

dah la kat blog kiter byk gambor huhu..

harap2 takdo gambor kiter terselit kat situ kan kan kan..

huhu..

thanks ted|..

sangat2 berguna info nih..

Budak Malu818 on November 18, 2009 at 2:37 PM said...

salam..
dunia internet ney,xlah sebesar mane pon..
kalu wat right click disabled pon,diorang still bleh rembat gmbr2 kite..
huk~
maybe,bleh ader care lain untuk kekang bnde tuh,dari berlaku?

ibu_umairah on November 18, 2009 at 2:41 PM said...

takut juga....jgn jadi kepada ku!!!

mier@merr on November 18, 2009 at 2:52 PM said...

huishhh... tidak patot sunggoh!!

aiyok..gmbr manyak nih...

Jard The Great on November 18, 2009 at 2:56 PM said...

waa.. thanks for the warning.. huhuhu......

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ on November 18, 2009 at 3:03 PM said...

pernah terbaca 1 blog
dia kumpulkan semua pic2 wanita bertudung....

seram gak la bila tgk blog tu..

=[

ashie023 on November 18, 2009 at 3:04 PM said...

mintak jauh mende2 camni...

LORD ZARA 札拉 on November 18, 2009 at 3:05 PM said...

huhuhu~

ngeri plak daku~

LuVidA^^ on November 18, 2009 at 3:06 PM said...

bkn takat kt blog je.....kt fb, kt fs, kt mespes....sume bole kne curik..huhuuu....
ampeh tol sape yg wt tu...

Samaira on November 18, 2009 at 3:11 PM said...

hehe btol2 mmg byk kegiatan x bermoral mcm tu berleluasa skang hmm hehe

Watierman on November 18, 2009 at 3:18 PM said...

Nak hidup kat dunia nicara blogging pun susah jugak erk...hrmmm dah akhir zaman..macam2lah!!

jane on November 18, 2009 at 3:24 PM said...

uhukssssss

patutla aku tersedak
nama aku dsebut kat cini yer kak????

muahhahhahahah

p/s :

yg hack blog tu malay hacker kak
bukan indon...

kita patut bangga org malayu yg hack blog tu

salute him!!

n i luv him too;))

xoxoxooxxooxxo

leadleedeea on November 18, 2009 at 3:29 PM said...

hish..serius ngeri..huhu~!!!

mg skang da tak rasa nak letak gambar sendri..letak gambo dian sastro je lah..haha~!

~0~ on November 18, 2009 at 3:39 PM said...

ape menda la yg diorang nak...

xpaham btol la...indon memang bangsat...

mamai on November 18, 2009 at 3:45 PM said...

senang ajer jgn letak gambar abis citer....perkara macam nie berlaku di mana-mana...mencegah itu lebih baik.....

Alimaz-Kembara Terasing on November 18, 2009 at 3:53 PM said...

celaka lah manusia itu....!!!!!!!

maiyah on November 18, 2009 at 3:54 PM said...

mana2 pun tak selamat, macam2 perangai dorang ni

FatinZol on November 18, 2009 at 4:03 PM said...

ni la jenis mnusia yg asek menyusahkan owng je...
tp btol gk,mmg kna beware sl gmbr2 yg kita upload kt tenet...
org skang mkin licik..ngn gmbr kita,cm2 dia leh wt...
hurm..

FatinZol on November 18, 2009 at 4:03 PM said...

ni la jenis mnusia yg asek menyusahkan owng je...
tp btol gk,mmg kna beware sl gmbr2 yg kita upload kt tenet...
org skang mkin licik..ngn gmbr kita,cm2 dia leh wt...
hurm..

Softtouch [Hanim] on November 18, 2009 at 4:05 PM said...

takutnya tedi....

neezareef on November 18, 2009 at 4:05 PM said...

ayo tedi..tu yg x mau tu..mintak2 dijauhkan dr gejala x sihat nih..aminnn

zeqzeq on November 18, 2009 at 4:08 PM said...

macam2 bisnes atau menjatuhkan orang..hati hati di jalan raya.

tengku_fir21 on November 18, 2009 at 4:11 PM said...

jadi lindungilah peribadi anda

relevan on November 18, 2009 at 4:40 PM said...

Letak gambar tayar pun dia orang amik juge..

::alwaniamalini:: on November 18, 2009 at 4:58 PM said...

hoh..ye ke...takut lak rasa.dahla latest post beratus2 gambar huhuh...hmm, thanks tedi for the reminder! nak kena berhati2 dah pasni..

GiGGLe GaL on November 18, 2009 at 5:09 PM said...

betul tu...

aku stuju untuk berhati2..

erm.. aku ingat aku nak eksploitasi gambar dak utih la.. boley?

google on November 18, 2009 at 5:15 PM said...

tu la pasal... sbb tu dalam blog nih jgn terlalu xpos sgt.. tak payah le letak gambo sendiri @ gambo orang lain.. memadai le macam tpt teman tu... gambo avatar nih pun ambik kat internet je....

cite sikit2 dah le.. tak perlu letak gambo.....

Budak Kuning on November 18, 2009 at 5:32 PM said...

kalo ada gambar elok tape..ehikss..tapi kn, jgnla pi letak no id. n password blogger nanti naya hahaha

kawie2020 on November 18, 2009 at 7:36 PM said...

aku memang marah kt org yg suka amik gambar tanpa kebenaran!!! privacy kita dicerobohi... jaga2 lah pic kita, jgn smpi kt tangan org yg x bertanggungjawab...

imHepPie on November 18, 2009 at 7:40 PM said...

arghh tensen cilakak tol org itu..

ehh aku amik gambo fahrin ahmad puaskan nafsu aku xpe kan haha

Ms.Lilies on November 18, 2009 at 7:41 PM said...

erkk....ngeri yek

alvin takda rumah harga 8juta story.... on November 18, 2009 at 11:02 PM said...

tedi..apakah alamat blog tu??aku teringin nak terjah.

ASYIQ on November 19, 2009 at 6:48 AM said...

Dahsyat la org hati busuk nih....teruk tul.

Ramainya org komen kt sini...dan semenjak dua menjak ni ko pun dh tak reply. Dah tak ter reply...

Kira blog ko ni bleh dok carta teratas nih...

a.z.r.i.n.a.03.07 on November 19, 2009 at 9:28 AM said...

takde akal fikiran tu ...

byk mende lain lagi boley buat..

Dak Wan on November 19, 2009 at 9:56 AM said...

Ntah laa...apa nak jadi. Blog, YM, Web etc mmg takleh kita nak ambek serius pon, klu depa nak ambek tetap ada cara gak. Apa ingat laki tak kena ke? Gi bukak Gay site. Melambak muka laki asia yg dorang tampal tanpa kebenaran. Sudah nya teman wat bodo jewr, bukannya luak pon...

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting