Sunday, November 01, 2009

PercUbaaN sAtu... Dua... t|Ga... kEk KukUs 'HawFLakEs'!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 2:00 PM
Okey! Oleh kerana semalam aku telah di tinggalkan dengan rela, aktiviti bila duduk keseorangan ialah mengharu-birukan dapur yang tidak berasap. Sempat ke Mydin untuk mencari bahan-bahan. Untuk mencari hawflakes agak sukar. Rupa-rupanya tiada di Mydin ada di kedai runcit yang berhampiran.

Tolonglah! Jangan gelak tengok hasil kek yang aku buat ini. Ha ha ha ( eh! Kenapa aku yang gelak dulu?)

Photobucket

Aku hanya membuat setengah sukatan dari resepi yang asal. Maklumlah, tinggal seorang. Jika jadi berbaloilah, jika tidak menjadi? Ekekekekeke.. Ini lapisan pertama. Warna yang asal.

Photobucket

Ini lapisan kedua. Pembahagian adalah tidak adil. Jadi lapisan kedua agak sedikit. Ha ha ha.. Mencari pewarna entah di mana emak letak. Jadi aku ambil pati air perisa Stawberi dan kacau!!! Ha ha ha.. Amat tidak senonoh ini perangai.

Photobucket

Okey! Kukus mengikut arahan.

Photobucket

Tadaaaaaa... Ekekekeke.. Walaupun tidak berapa naik, tetapi lembut dan sedap. Serius!! Mungkin aku menggunakan telur yang bukan gred A. Ekekekekeke..

Photobucket

ALhamdulillah. Habis!! InsyaAllah lain kali mahu buat lagi mengikut resepi seloyang besar. Jika kamu ingin melihat kek Hawflakes yang superb serta resepinya sila klik di blog kakwatierman. Tolong jangan meleleh air liur melihat kek hasil air tangan beliau. Tolong juga jangan bandingkan kek aku dengan kek beliau. Ha ha ha ha!!

Nota kakitanganku : Lain kali boleh buat warna pelangi. :)





42 kUs-kUs:

aNiSa hANg tUaH on November 1, 2009 at 2:21 PM said...

yeeeah
kek dah siap..
nk siket!!

kawie2020 on November 1, 2009 at 2:38 PM said...

hahahaha.. aku nmpk gambar yg mula2 tu cam belacan jer.. rupa2 gula2 duit ek.. betul ker?

ain fathihah on November 1, 2009 at 3:03 PM said...

wahh

tahniah2

Samaira on November 1, 2009 at 3:07 PM said...

ekeke
ok la tu
1st time buat mmg ade je x kena hikss

sueanne on November 1, 2009 at 3:22 PM said...

wahhh nampak menyelerakan je tue..
mesti sedap smpai abis lak tue..hehehe

nak orderla ngn kamu ted..
mintak tlg budak dua ekor tue deliver ke sg buloh ekkk..hahaha

Farhah Zaidah on November 1, 2009 at 3:23 PM said...

nak jugakk..hehe

alaqim on November 1, 2009 at 4:01 PM said...

sedapnyer...

xsangka yer owner ni pndai buat kek
chaiyok3...

~0~ on November 1, 2009 at 4:19 PM said...

wah...best best...nak rasa kak??hehehe


sori memula tadi ingatkan piza...nampak sangat aku xpandai masak kan kak...

Watierman on November 1, 2009 at 4:29 PM said...

Tahniah Dik Tedi...eh...kamu engkar mengikut arahan...kukus lapis pertama....buka penutup...tambah adunan untuk lapis kedua...

mana yang dah dipotong?

Kamu makan kek tu main baham sebijik sorang2 yer!!!

Anyway...buat kena sabar dik...selapis=selapis....try again...almost there!

GiGGLe GaL on November 1, 2009 at 4:47 PM said...

ted, nape ko tak drive je ke kl dan bawa kek tu ke klang.. kesian aku..asal jengah blog ko ni..aku tengah dlm keadaan nak mengunyah...

mana dak utih..malas ke beliaw tu hapdet blog? hish..aku rasa ko kene revise gaji dak utih ni..pemalas betul..ekekekek..

Tie on November 1, 2009 at 5:25 PM said...

Uwaa..... nak sikit !!

Kak tie tak pernah buat kek gini, makan pun tak pernah... dok ulu la katakan, hehe...

flygurl on November 1, 2009 at 5:35 PM said...

nampak macam best je...nanti nak try la...=)

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:36 PM said...

anisa : dah habis.. he he he

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:36 PM said...

kawie : ade ke belacan.. ekekekekek

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:37 PM said...

ain : TQ

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:37 PM said...

samaira : betul tu. tp usaha tangga kejayaan

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:38 PM said...

sueanne : habis sebab buat sikit jek. ekekekkeke... alahai.. sesAT lak adik beradik tu nanti!

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:38 PM said...

farhah : ehehehhe.. selamat dalam perut dah..

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:39 PM said...

alaqim : he he he.. try n error ni..

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:39 PM said...

~0~ : ha ha ha... pizz ek? pizz aku lom reti buat lah. ekekekkeke

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:40 PM said...

kakwatie : saya buat seperti arahan.. tapi 2 lapis sahaja sbb adunan sikit..

yup! selapis kuku 7 min tuang lagi selapis then 20 min. ekekekekeke

gambo potong x sempat nak ambil..

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:40 PM said...

mrs giggle : keje dia tdo jek. ni dia dah kuo jenjalanGGg.. ekekekekeke

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:40 PM said...

kaktie : boleh trycubatest ni. ekekekeke

sI tEDI on November 1, 2009 at 5:41 PM said...

gadis terbang : ok! Ko try! nanti publish! ekekeke

QieFLy si Dolce on November 1, 2009 at 5:45 PM said...

wah sedapnyer...........tiba2 nak g beli kuih muih plk....

ninim on November 1, 2009 at 6:03 PM said...

ok ar tu

sharamli on November 1, 2009 at 6:15 PM said...

ada tisu x nak lap air liur ni...
da melele dah ni..ha3

zool on November 1, 2009 at 6:41 PM said...

Nak sikit.. Lapo ni

maiyah on November 1, 2009 at 6:55 PM said...

ingat burger tadik hehe :D

sI tEDI on November 1, 2009 at 7:09 PM said...

qief : kalau ramadhan meriahlah kuih muih :)

sI tEDI on November 1, 2009 at 7:09 PM said...

ninim : he he he .. kira jadilah ni ek? TQ

sI tEDI on November 1, 2009 at 7:10 PM said...

sharamli : ekekekekek.. dasyatnye.. :P

sI tEDI on November 1, 2009 at 7:10 PM said...

zool : ekekekeke.. dah abesh dah pun!! ekekekeke

sI tEDI on November 1, 2009 at 7:10 PM said...

kakmaiyah : ekekekekee.. jauhnye.. pergi ke burger lak..

AzuanBudakPandai on November 1, 2009 at 7:22 PM said...

memang tak leh lawan bonda aku masak haha

sI tEDI on November 1, 2009 at 7:27 PM said...

azuan :aku akui itu.. sob sob sob.. :P

leadleedeea on November 1, 2009 at 11:04 PM said...

terer laaa ted buat kuih..nak harapkan lead, mmg takkan jadi nye laaa..huhu~!!

nmpak setap jek..nak shiket..hehe~!!

sI tEDI on November 1, 2009 at 11:07 PM said...

lead : 1st time buat ni.. hik hik hik.. ALhamdulillah.. walau x brape jd.. abesh gak.. :P

Faarihin on November 1, 2009 at 11:33 PM said...

ape yg bulat2 tu? duit2 eh..

sI tEDI on November 2, 2009 at 12:34 AM said...

Faarihin :hawflakes.:)

a.z.r.i.n.a.03.07 on November 2, 2009 at 8:21 AM said...

bab kukus2 ni mmg KRina suke...

nnti nak terjah umah Kak Watie amik resepi..

[s][u][e][h][a][n][n] on November 2, 2009 at 11:18 AM said...

wah...usaha yang bagus..raya tahun depan leh tempah kek kat ko ted...uhuksss

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting