Tuesday, January 12, 2010

Aku KeTawA B|La D|a GaGaL

cOrat cOret Oleh : myQza pada 8:00 PM
Dia gagal. Dia rasa macam tidak percaya. Kegagalan itu menjadi bahan bualan dan bahan ketawa. Ya! Nampak kejamkan? Orang gagal kita ketawakan. Eh! Kamu kena ingat, aku memang keji dan kejam! Keji manja-manja gitulah! Ekekekekke..


Yang buat aku gelak bila dia kata 'Eh! Macam tidak percaya sahaja bila tengok soalan. Susah! Soalan undang-undang banyak!'


Okey! Ini kisah adik yang ambil Ujian Komputer untuk belajar memandu. Aku sudah pesan baca buku yang di beri. Dia kata 'malas'. Ujian nanti jawablah. Dia macam begitu yakin soalan adalah mudah. Hari ini ambil ujian dia gagal. Kegagalan dia jadi bahan ketawa dan jenaka aku.


Balik-balik dia salahkan soalan undang-undang. Aku cakap, bawa motor atau kereta bukan setakat kenal lampu merah, hijau dan oren. Bukan setakat berhenti di simpang tiga.


Kecewa betul dia. Sebab kawannya lulus.

Ujian berkomputer bukan akan di panggil hari-hari. Hari ini kamu tidak lulus, esok datang bayar dan cuba lagi. Tidak. Ikut giliran. 31hb ini baru dia ulang semula ujian.


Aku dulu pun belajar memandu di MSDC Bukit Katil. Dengan orang yang sama juga. Memang pakcik itu ada pesan, baca buku yang di bekalkan. Soalan pusing-pusing dalam buku itu juga yang keluar. Jangan berniat mahu tiru orang sebelah. Soalan berlainan. He he he..


Alhamdulillah. Lulus cemerlang. Salah 3 soalan sahaja.


Kamu pula bagaimana? Ingat lagi markah Ujian Memandu Berkomputer yang di ambil? Atau masa kamu dahulu bukan ujian berkomputer? Tandakan hitam di ruangan yang berkenaan? he he he..

Nota kakitanganku : Gagal sekali cuba lagi! :)







35 kUs-kUs:

fairul afif on January 12, 2010 at 8:18 PM said...

saya lulus cume xde kereta jer nk dipandu..lalala~

FatinZol on January 12, 2010 at 8:35 PM said...

ana x de lesen lagi!!! wa!!! *maloo*

nak amik lesen mandu monorail la...

pu3 balqis on January 12, 2010 at 8:43 PM said...

hu~.. teringatnya waktu dulu2 amek lesen..

dah lama tak pegang stereng.. apakan pula utk memndu.. hu~

fiD on January 12, 2010 at 8:43 PM said...

takpe pelan2, dgr kate stat taun nie gune keta auto.

[asam]pedas on January 12, 2010 at 8:45 PM said...

rugi dier tak ikut pesan ko tedi~

aku dapat 45 jerk!
huh pakcik yang ajar aku tu sangat garang sampaikan aku tension and nak lulus cepat dengan cemerlang! hahaha

Pri Bumi on January 12, 2010 at 8:50 PM said...

smart laa...
3soklan je salah erk??
wahhh... gwe lg la takde yg salah..huhahahahaa...
saje guraw..ehee..
itu suma bergantung pada rezeki n usaha.kdg2 org tak study pon makin tembak je kena lulus dgn cemerlang..hehee..
klu dpt test jpj yg tido lg ler,sonang aje nk lulus..adoii.. :((

Cik Biol on January 12, 2010 at 9:06 PM said...

belum penah amek ujian itu uwaaaaaaaaaaaaaaa

♫ ♥ farah ada ♫ ♥ on January 12, 2010 at 9:07 PM said...

sy blom lg!!
17.1.10

doakn sy lulus ye~

ashie023 on January 12, 2010 at 9:08 PM said...

aku lulus dengan jayanye...sekali saja...alamak..cam riak plak..ahahha..tp tulah,kalu nak amik ujian pun, kene jugak baca..jangan trus masuk, jawab je...

sharamli on January 12, 2010 at 9:16 PM said...

kit0rang pergi bertiga..duduk dekat2 dan mintak tlg kawan jawabkan tanpa sedar dlm tu ad cctv...arghhh..asalkan lulus...ha3

Faarihin on January 12, 2010 at 9:28 PM said...

Alhamdulillah saya 4 aje salah.. tap masih rasa tercabar sebab akak ngan pakcik saya dapat fullmark.. pergh.. geram betul.. tapi takper yg penting lulus.. hehehe.. (^__^) cuma skang ni.. kemalasan melanda untuk pergi ke sekolah itu.. adeh.. (TT__TT)

Papa meow on January 12, 2010 at 9:35 PM said...

lulus cukup makan aje hehehe
masa stat test bawa keta pn fail, dua kali amik ...maluuu

Wanita Itu on January 12, 2010 at 9:58 PM said...

te dah jawab semua..baru tau kena submit....
so first time salah semua,sebab tak tekan butang submit lalalalalla..

pastu te kata te tak reti ujian tuh...te marah2..te kata lain kali ajar dulu camner nak wat..igt semua orang pandai komputer ker????

diorang tgk te bising2..diorang benarkan te amik lagi sekali ari tu jugak...

te betul semua...lalalalalalala..










tipu ar....


ada ajer te salah..tapi janji lulus la gak heeeee....

GhOsToNe on January 12, 2010 at 10:11 PM said...

ak dapat 47 over 50!

hahahaa.

Dak Wan on January 12, 2010 at 10:17 PM said...

Teman tak ingat ah bila teman ambil L tu..... Hehehe

deena awanis on January 12, 2010 at 10:18 PM said...

aku amek ujian dulu dah berkomputer..
x silap salah 3 gak..hehehe..
same laa..baca jek buku undang2 yg dorg kasik tu..soalan bocor!!hehehe

Solehah on January 12, 2010 at 10:18 PM said...

sian kat dia tedi..hehe..adik kamu tu..
aku bru lepas ambik ja..tp mmg aku cadangan kena baca buku gak..buang masa kalo gagal...

[S]itie [B]Um [B]Um on January 12, 2010 at 10:45 PM said...

sy xlulus ujian jalan raya... waa!!!

mamai on January 12, 2010 at 10:50 PM said...

aku salah dua soklan ajer masa eexam dulu kat bukit katil tu la

Snowwhite Zone on January 12, 2010 at 11:07 PM said...

anis salah 3 soalan kat ipoh. thn 1996 kut. ms tu form 6.. hahhahah nasib baik pass, kalu x mo kn ambil lg..

Snowwhite Zone on January 12, 2010 at 11:07 PM said...

anis salah 3 soalan kat ipoh. thn 1996 kut. ms tu form 6.. hahhahah nasib baik pass, kalu x mo kn ambil lg..

Snowwhite Zone on January 12, 2010 at 11:08 PM said...

anis salah 3 soalan kat ipoh. thn 1996 kut. ms tu form 6.. hahhahah nasib baik pass, kalu x mo kn ambil lg..

maiyah on January 12, 2010 at 11:10 PM said...

ujian memandu krusi roda bleh bik lesen tak hehe :P

white rose on January 12, 2010 at 11:17 PM said...

gagal skali...kali kedua lulus 43/50...hahaha...akibat xbca buku jugak...masa tu tandakan hitam je...xde komputer...

beh btul blaja memandu nih...

F U N F A B U L O S I T Y on January 12, 2010 at 11:20 PM said...

sekali amik je...da lulus.ada dua pilihan dulu..samada nak bertulis or berkomputer.terus pilih bertulis.sbb terase macam amik exam betol..semangat sikit time tu.mmber yg amik berkomputer ade gak failed.kang da kene repeat..hahaha ;D

Watierman on January 13, 2010 at 12:01 AM said...

dulu2 macam tak ingatlak kena buat ujian tu ka tak entah....yg penting tak de pulak lesen P kemudian tukar lesen betoi2....org tak yah tahu pun dah dpt lesen!

Rara on January 13, 2010 at 12:22 AM said...

npk je sng,tp susah woo ble smpe part undg2 tuhh..

ninim on January 13, 2010 at 12:38 AM said...

salah dua jer..amik ngan adik time tu..dia pun sama gak

flygurl on January 13, 2010 at 12:49 AM said...

dapat markah atas pagar je..haha...naseb baek lulus.

Noorlaila Mohamed Nor on January 13, 2010 at 3:09 AM said...

aku pun lulus cukup2 makan ja
naseb baek lulus gak

a.z.r.i.n.a.03.07 on January 13, 2010 at 9:11 AM said...

kRina ingat sangat !
tahun 1996.JPJ Setapak. Masa tu Lepas test abg JPJ tu panggil dua orang kat depan. satu pompuan & satu laki.

kRina ni masa bujang memang pemalu ya amat. bayangkan berdiri depan sumer orang..

rupanya dia announce dapat fullmark.. bukan gembira kRina ni dpt result camtu tapi sejuk dan terketar2 tangan..

bila ingat balik.. memang kelakar...

♥S@R@♥ on January 13, 2010 at 10:05 AM said...

lulus tp xingt dpt bape..hehe

PinQib on January 13, 2010 at 10:15 AM said...

ingat lg wooo..
dapat 32;ehehe


sama je adik badik dapat 32.
hehe///:P

[s][u][e][h][a][n][n] on January 13, 2010 at 10:49 AM said...

aku sama ngn ko ted...salah 3...x caya den masa tu...hihihihi

panggiL guA siv. on January 13, 2010 at 11:51 AM said...

aku dpat 42 duh.
lebih satu je.
hahaah

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting