Tuesday, January 12, 2010

Ter|ma PenuL|san OranG La|n seaDanYa....

cOrat cOret Oleh : myQza pada 6:30 PM
Semalam bukan 'entry' marah! Nampak macam marah? Tulisan sekadar mengingatkan. Aku membaca satu 'entry' . Okey! Kau menulis mengenai cara mendapatkan Tips Trafik yang banyak. Tapi permulaan mukadimah kau sangat mengecewakan. Jangan memperlekehkan orang lain. Betul! Kau tulis secara umum. Tapi ayat kau sungguh memualkan aku mahu baca.

Aku malas mahu ulang-ulang ayat aku. Bagi aku, hormat antara satu sama yang lain. Ada orang mahir menulis. Banyak idea. Bernas.

Ada pula yang tidak berapa tahu menulis. Kurang idea. Merapu.

Tiada masalah bagi aku! Masing-masing.

Kalau semua orang mahu jadi Doktor, siapa mahu jadi tukang kebun? Doktor juga seorang manusia, seorang bapa mungkin. Tukang kebun pun manusia juga. Bapa kepada anak-anak. Yang bezanya, taraf pendidikan mereka. Doktor tahu kelebihan dalam bidang perubatan. Si tukang kebun tahu selok belok tanaman yang dia tanam! Dua perkara yang jauh berbeza dan tersasar.

Mereka akan bercerita mengenai bidang dan kesukaan masing-masing.

Aku tiada masalah dengan tulisan merapu. Mungkin sebab aku bukan tergolong dalam golongan profesional. Jadi taraf-taraf aku mungkin. Aku menulis pun merapu. Tidak menyumbang apa-apa yang terlalu berguna pada pelawat. Berkongsi cerita ringkas. Berkongsi hobi dan haiwan kesayangan.

Tiada siapa-siapa yang mengutuk atau memerli aku. Tulisan semalam terhasil dari pembacaan aku terhadap 'entry' sebuah blog! Pengomennya juga rata-rata bersetuju dengan 'entry' itu. Angguk sahaja. 'Entry' hebat kata mereka. Hebat apa kalau memperlekehkan orang lain.

Jangan macam itu bro. Masing-masing menulis mengikut cara dan pengetahuan masing-masing. Bagi kau mungkin mengarut tapi tidak bagi orang lain.

Aku tidak kisah andai orang kata 'entry' aku merapu. Tidak menyumbang apa-apa. Tidak memberi ilmu. Asalkan aku tidak ajak kamu semua berbuat mungkar, itu sudah cukup baik. Jangan mengharapkan lebih dari seseorang yang hanya setakat itu dia mampu.

Kalau kau mahu sesuatu yang berisi, berilmu, pergilah berkunjung ke blog ilmiah. Blog ini satu kehendak bukan keperluan. Oleh itu kau janganlah terlalu taksub mahu merendah-rendahkan orang. Jangan rasa tertipu kalau kau rasa tajuk sesuatu 'entry' itu, wah bukan main lagi, tapi isinya hampas.

Okeylah, semakin banyak aku menaip nanti, makin merapu pula. Aku harap kamu faham apa sebenarnya yang berlaku sampai aku buat 'entry' semalam.

Aku akan komen 'TIDAK' jika aku tidak setuju dengan sesuatu perkara. Aku tidak akan membodek tuan punya blog dengan bersetuju sahaja tentang apa yang dia tulis.

Kamu pula bagaimana?

Nota kakitanganku : Kita jangan fikir kita bagus orang lain tidak!!







53 kUs-kUs:

cik nurulain on January 12, 2010 at 2:03 PM said...

CN setuju dgn tedi. mula mula CN buka blog hanya sebab CN suka merapu. tiba-tiba kenal nuff banyk Cn blaja. diorang kata kalau nk tarik traffic takyah wat entry syok sendri. CN try ikut. tp CN tak berbakat. dah la org tak suka, CN sndiri pun tak suka. sekarang Cn tulis ikut suka. psl kesah harian CN je.
klu org len tak suka pun at least CN suka. :) yg psl nuff tu lak, CN just pk, ada bgus lah rezeki. klu xde xpelah. :)

pak long on January 12, 2010 at 2:20 PM said...

salam....
perbandingan yang simple tapi mendalam....
"antara doktor ngan tukang kebun" memang simple tapi kaitan wacananya jelas kepada maksudnya...

Didi Nadhirah on January 12, 2010 at 2:24 PM said...

ye suka wat entry pasal diri sendiri n sekeliling...blog umpama catatan harian

qaseh on January 12, 2010 at 2:27 PM said...

APA YANG PENTING.....KITA SUKA...

Ichigo on January 12, 2010 at 2:28 PM said...

Haha.. aku setuju 100% dengan pandangan ko.. kita menulis apa yang kita nak tulis kena jd diri sendiri dan jgn buruk-burukkan org lain.. jgn disebabkan kita ada ilmu kita jd takbur.. jgn disebabkan kita pandai dlm suatu perkara kita anggap org lain bodoh.. kalau kita buat entri yang bagus kenapa nak buruk-burukkan org lain sedangkan org lain terlebih dahulu menerbitkan entri ko tu cuma mengomel selepas org lain terbitkan entri kenapa tak terbitkan dulu.. msti sedap kan edit entri org dan cakap entri kita lebih bagus.. org mcm ni biasanya copy cat xde entri tersendiri dan org yang betul2 berilmu dia xlokek berkongsi ilmu dan betulkan org lain.. sekian.. pnjg lak komen

zns on January 12, 2010 at 2:28 PM said...

zns baca blog yang mmg suka nak baca...:)

white rose on January 12, 2010 at 2:35 PM said...

hahaha...btul tuh kak...kta ni xsama ilmu, xsama pendapat...hnya kerana konon2 dia tuh tere, kta plak buta2 stuju...

ahai...xkesah pun kalo xde sape nk dtg...

zella on January 12, 2010 at 2:36 PM said...

btul tu...
lg bagus cite psl diri sendiri
dr cerita psl benda lain nperasan bagus...

blog kite citarasa kita kn?? =)

arque on January 12, 2010 at 2:48 PM said...

huishh.apa dah jadi?? T_T

mukasurat17 on January 12, 2010 at 2:48 PM said...

btul tu kak tedi.. eceyyy tibe2 pggl ko akak....

~0~ on January 12, 2010 at 2:51 PM said...

btol kak...memasing ada hak mereka sendiri...so suka ati la

Alimaz-Kembara Terasing on January 12, 2010 at 3:02 PM said...

salam...setuju sama sekali...tak semua org spesel....jadi lah diri sendiri...yg penting ikhlas....pssttt...ajaq kami sat gena nak add nuff...

MaizaC'Joe on January 12, 2010 at 3:05 PM said...

salam

yup.. itu hak masing2 ada suka kongsikan kehidupan seharian.. ada suka kongsikan hasil dari bacaan "ilmu" mcm2.. harus tahu bahawa.. itu hak tuan punya blog.. jika kita suka datang saja.. klu tak suka jng merendah atau mengaibkan tuan blog.. tak kisah la.. asal kita suka apa yg kita buat.. tak bukan mengundang apa2 pun... klu semua blog pasal ilmiah ja.. bosan la plak.. kena ada mcm2 baru best dunia blog nie kan... apa2 pun tedi.. i support u girl!!

GhOsToNe on January 12, 2010 at 3:09 PM said...

uiks..

ak pn suke menulis hal merapu..

kuikui..

siti murni ishak on January 12, 2010 at 3:24 PM said...

tedi, rasa nya i tahu blog mana. setuju dgn u. i tak komen kat blog tu sbb tk setuju. masing2 ada cara penulisan masing2. suka baca, tk suka jangan baca. semudah itu kan. tak ada rasa hormat pada tulisan orang lain, itu saja boleh i katakan.

[s][u][e][h][a][n][n] on January 12, 2010 at 3:38 PM said...

yeah..setuju! watpe nak buruk2 kan orang lain...memasing de kelebihan sendiri.....

mamai on January 12, 2010 at 3:49 PM said...

yang mana rasa tlisan dia bagus tu boleh la buat novel ker buat tesis ke biar aku lak yang baca

deena awanis on January 12, 2010 at 3:50 PM said...

betul betu betul!!
x suka x yah ler baca..
bukan orang paksa pun..

kan kan kan???=D

♥S@R@♥ on January 12, 2010 at 3:59 PM said...

laaa..xsyiok la kalau nak menulis blog pun kena cara formal.
xfaham2..

dunia blog ni open utk semua kanak2,remaja,tua,muda,cerdik,pandai,bo..h,bengap,super pandai, n sape2 sahaja.huhu

google on January 12, 2010 at 4:04 PM said...

ntah le... agaknye mereka nak suruh seme blogger ikut cara mereka.... huhuhu mereka tu memang hebat...

pakcik pun x paham.... sebab pakcik despes... x kan le pakcik nak cite pasal cikgu plak... mesti le nak cite pasal hantar surat....

macam encik din....mesti dia cite pasal lori... x kan le dia nak cite pasal bedah ( operate...bukan cik BEDAH ) mayat plak..... ntah le... pakcik pun x paham....

Hazzy Ishak on January 12, 2010 at 4:07 PM said...

tak suka tak payah baca...

Snowwhite Zone on January 12, 2010 at 4:11 PM said...

ted: anis kalu x suka komen yg mcm mbodek, anis just bc aje.. mls la nanti ada yg bmsm muka lak..

mmg ada kekdg bc n3, tetiba byk lak komen yg mcm bodek n hipo. tp anis x join la.. biarkan mcm tu..

Yunus Badawi on January 12, 2010 at 4:16 PM said...

salam tEDI,

Apa yg penting kita happy dgn apa yg kita buat.

Blog saya pun merapu jugak.

a.z.r.i.n.a.03.07 on January 12, 2010 at 4:17 PM said...

wondering lagi ni ??..
kRina nak baca jugak..nak baca apa yg dia tulis ...plsssss..


yelah kRina pon cam kategori SS..tulis kisah seharian..ntah orang suka ke tak.. tp nak buat camne.. dah jd cam diari.Ini pon dah berkepok kat otak utk dua tiga n3 tp masa tak mengizinkan...

MMg penat bila anak2 dah start sekolah ni. Tengah adjust balik macam dulu..huhu..

Kak anie on January 12, 2010 at 4:20 PM said...

Betul tu tEDl...kita terima lah catatan pencerita seadanya...sebab tak semua orang diberikan bakat untuk menulis ...

Mak Su on January 12, 2010 at 4:31 PM said...

saya respek another blogger dan blog mereka

relevan on January 12, 2010 at 4:41 PM said...

Teruskan perjuangan Tedi..lantok jer..berblog lah kite sehingga kehujung jari..

maiyah on January 12, 2010 at 4:52 PM said...

itulah manusia.. mmg slalu suka mrendah2kan org len.. satu sikap manusia ni rasa diri mrk always perfecto :(

FarhanaDr on January 12, 2010 at 5:10 PM said...

Wah!!! Aku sokong kata-kata ko.. Terima seadanya.. Dlam dunia blogging ni ade mcm2 jenis orang dn pnulisan dn kita tak blh nk expect semua orang tulis bende yg hebat2 sajek.. Mcm kate ko tntang doc dn tukang kebun, kalau sume nak jadi doc, sape nak jadi tukang kebun.. Salah satu approach untuk konsep tu laa.. Ataupn, doc mst laa ckap ssuatu yg dlam bidang dia, takkan dia nk ckap psal berkebun yg dia tak arif.. Kan? Nanti lagi kene kritik kaw2..

Kita tulis ikut kemampuan kita, tak kisah laa entry tu bagaimana asalkan kita puas mnulisnya.. Dan sbg readers kene laa terima pnulisan tu seadanya juge.. Lagi banyak kita baca, lagi banyak kita blaja.. Tak kesahlah entry tu ilmiah ke, perkongsian diari khidupan ke.. Ngeee.. ;)

rosma on January 12, 2010 at 5:32 PM said...

aduh !ngape tedi?emm.rosma xmo campur la..hope tedi ok...emm rosma nyer n3 biase2 saje utk suke2sendiri jer..

blueCITY on January 12, 2010 at 5:42 PM said...

tedi sayang,

sabo jer la ya
semua org tak sama dgn kita
masing2 ada tujuan sendiri
mungkin niat kita lain, dia lak lain
so, dia tak berhak mengutuk tapi kalau menegur mungkin tak salah
so, jadikan kritikan dia sebagai pengajaran di masa hadapan.
kalo kita rasa kita buat benda betul, teruskan...

u go gurl..

xoxox

FatinZol on January 12, 2010 at 5:43 PM said...

tujuan bereblog ni mcm2..lain org lain tujuan nya..so isi kandungan pun pasti mcm2..bukan suma org nk tulis mnde yg ilmiah.dan bukan suma jugak suka merapu-rapu di blog..masing2 punya lidah,masing2 punya cita rasa..N tidak ada paksaan pun lam berblog.

sI tEDI on January 12, 2010 at 5:55 PM said...

@cik nurulain

yg penting semasa menulis jadi diri sendiri

sI tEDI on January 12, 2010 at 5:56 PM said...

@ pak long

TQ

sI tEDI on January 12, 2010 at 5:59 PM said...

@Didi Nadhirah
setuju DD :)

sI tEDI on January 12, 2010 at 6:02 PM said...

apa yg penting kerjasama..

Watierman on January 12, 2010 at 6:13 PM said...

Ha.aa.. Akak sdetuju gak..sebab ada hari malas nak menaip...biar gambar jer jelaskan....hehehe...!

SoFie NuR on January 12, 2010 at 6:14 PM said...

blog adalah hakcipta kita seniri..tak kisah la ape yg kita nak tulis...

xiiinam on January 12, 2010 at 6:44 PM said...

Dekat blog ckLah ada tulis:


"Aku seorang cikgu, tapi...
Blog ini blog seorang aku!"



Maknanya....blog kita, suka hati kita.


Errr...blog ckLah adalah mak segala rapu!

sharamli on January 12, 2010 at 6:59 PM said...

makcik...sy terasa...entri sem0nya merapu..mujurla br0 tu xtw...kui3

fikaryna on January 12, 2010 at 7:37 PM said...

apa2 pun..kalau nak org respek kita..kita kena respek org gak..kan2..dan jgn suka pndg rendah pada org..plg benci skp mcmtuh walau pun dia hanya tukang sapu..

Wanita Itu on January 12, 2010 at 7:56 PM said...

ted|..blog mana nih..mai usha skit...wat geram skit hee..

te pun....tak kisah....
te menulis apa yang te rasa nak tulis..
apa yang te rasa nak kongsi..
n apa yang te rasa nak bgtau..

kalu orang tak suka nak wat camner kan geng..

itu laman kecil kiter..
kiter punye hak kan :)

te tetap suka baca blog ted|..

awwww...bodekkkkkkk :p

ween on January 12, 2010 at 7:57 PM said...

mcm tahu siapa yg Tedi maksudkan. setiap org ada minat dan kelebihan masing2. kalau semua berblog secara serius, dah xmeriah lah dunia blog. entry Tedi santai dan seronok di baca. suka berada di sini utk merehatkan minda. lapang. I agree with u Tedi. thumbs up! jgn senang memperlekehkan org lain :)

Faarihin on January 12, 2010 at 7:57 PM said...

saya pun tak reti nak menulis.. selalu tak ada idea.. selalu merapu juga.. selalu lukis alien tahap bebudak kecik aje.. huhuhu.. (^__^)

itulah terjadi bila dia rasa dia terlalu hebat..

imHepPie on January 12, 2010 at 8:01 PM said...

aku sokong dia x patut nk kondem gitu hak org masing2 la aku pon jenis mrapu jgk tpi better dri aku gi lepak mlm2 kan ahaks~~~

nursarah on January 12, 2010 at 8:03 PM said...

erm..

tulisan sapa paling bagus?..aku tulis cakar ayam je..heee

PinQib on January 12, 2010 at 8:12 PM said...

akak,.
sy setuju ngan akak/,
tp sy pun rasa bsalah.,
sebab sy rasa saya mengiakan saja ap yang ditulis..
niwey sya bukan nuye blogger hebat.
so sy rasa, klu ckp mcm tu..pun orng x kan tahu itu dr saya..

ikhlas...

told la hejauw on January 12, 2010 at 8:34 PM said...

huh,,,buat aper nk naekkn traffic,,nnt jam..rimas hhahaha

p/s: ak xtau mende aper ak tulis kt blog..tp gasak lah hahha

Finaz on January 12, 2010 at 8:44 PM said...

setuju ngan ko ted..
namapun blog so suka hati ompunya blog tu lah nak tulis pe pun..

p/s: hampir suma n3 aku merapu hehe..

Papa meow on January 12, 2010 at 9:39 PM said...

aku pun tulis ikut suka aku je, untuk kenangan2 aku je, klu orang lain x suka lantak le, bukan aku suruh dia baca hehehe...

Solehah on January 12, 2010 at 10:22 PM said...

persetankan budak tu..huhu..biar la dia dgn labu2 nya..

Dak Wan on January 12, 2010 at 10:29 PM said...

Teman bangkang jewr kalo teman tak setuju, seb baek teman tak tau blog mana tu.

panggiL guA siv. on January 13, 2010 at 11:52 AM said...

weh nak tgk blog tu.

 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting