Wednesday, December 26, 2012

Charity Sales : 'Desk CaLenDar 2013 -SCRATCH

cOrat cOret Oleh : myQza pada 10:05 PM 22 kUs-kUs Links to this post

KALENDAR MEJA 2013

Kalendar 2013 ini di sumbangkan oleh salah seorang followers SCRATCH, iaitu Qi.
100% hasil jualan akan di masukkan ke Dana SCRATCH

Harga : RM 14.00 sekeping
+ RM 6.00 untuk kos Pos Ekspress. ( Boleh masuk 3 keping kalendar)
Setiap pembelian akan mendapat Pocket Calendar secara percuma. =))

Semua pembelian hendaklah melalui emel ktaj.sales@gmail.com

Lain-lain gambar setiap muka surat boleh di lihat di sini :

Membeli sambil menderma.
Terima kasih atas keprihatinan dan sokongan anda.

Terima kasih.







azaM sayA iaLaH...

cOrat cOret Oleh : myQza pada 2:00 PM 2 kUs-kUs Links to this post
Oh! 2013!?

2012?

Hampir berlabuh.
Lama sudah saya tinggalkan blog kesayangan ini. 
Lama sangat.
Tiap kali kemaskini 4-5 bulan sekali, dalam hati mesti berkata-kata, lepas ini mahu 'maintain' semula menaip, berbicara, berkongsi cerita.
Tapi,
kata-kata hanya tinggal kata-kata.

Janji hanya tinggal janji.
'Sibuk sangat ke awak Cik Tedi? Gayanya macam kalah YB saja'.

=))
Ya. Saya sangat sibuk.
Sibuk  yang di cari.
Sibuk yang sengaja di sibukkan.
Yang kenal saya, kenallah.
Tahulah apa yang sibukkan sangat setiap hari.
Setiap bulan.

Tapi, apabila kita melakukan sesuatu yang menjadi kesukaan kita, yang menjadi kegemaran dan menjadi minat, sibuk itu tidak jadi sibuk. Tapi jadi seronok.

Apa yang kita lakukan jadi sesuatu yang gembira kita sudahkan.
Alhamdulillah.

2012 banyak cerita duka.
Banyak.
Ada masa saya ingin bercerita.

Ingin meluah kerana saya pasti 'orangnya' pasti membaca.
InsyaAllah.

Agar azam untuk rajin mengemaskini blog tidak jadi 'hangat-hangat tahi Dak Onchet saja'.

s

Dak Onchet yang kekurangan bulu...

InsyaAllah.
Doakan agar salah satu azam saya , akan menjadi azam yang di laksana.
Jumpa lagi.
=))

 







GenG RumaH aTas maKan MaLam

cOrat cOret Oleh : myQza pada 9:30 AM 4 kUs-kUs Links to this post
Ini geng rumah atas.
Ada 10 ekor semuanya.










Tuesday, December 25, 2012

ResePi Cheese TarT -PercuBaan PerTama

cOrat cOret Oleh : myQza pada 10:21 PM 1 kUs-kUs Links to this post
Resepi di sini : Resepi Cheese Tart



Friday, November 09, 2012

DuiT untuk BeLikaN Dak OncheT JamBan Baru. =))

cOrat cOret Oleh : myQza pada 9:00 AM 10 kUs-kUs Links to this post

Terima kasih Nuffnang.
Terima kasih pengunjung blog.

Rezeki anak-anak bulus.

Alhamdulillah.
 




Thursday, November 08, 2012

Tam Tam Nama Dia. =))

cOrat cOret Oleh : myQza pada 11:21 PM 8 kUs-kUs Links to this post



Sunday, October 07, 2012

MEDIUM & LARGE SIZE CAGE FOR YOUR CATS!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 1:40 PM 1 kUs-kUs Links to this post








BERMINAT UNTUK MEMBELI?

EMELKAN PERTANYAAN DAN PESANANAN PEMBELIAN KE ktaj.sales@gmail.com

HARGA TIDAK TERMASUK PENGHANTARAN DAN PEMASANGAN.

TERIMA KASIH.



















Wednesday, October 03, 2012

KisaH Dua MusuH Yang Pantang Berjumpa. Pasti Bergumpal Sampai Tidak Ingat Dunia. Kini. Tidak Lagi. Apa Rahsianya?

cOrat cOret Oleh : myQza pada 4:23 PM 13 kUs-kUs Links to this post
Bila punggung bertemu punggung.

Photobucket

Pasti saya sudah selalu bercerita pasal mereka dulu.
Seorang bagai anjing.
Dan seorang memang kucing
( Seorang!!??)

Kini tidak lagi.
Mereka sudah jadi baik. Sudah boleh tidur bersama.
Makan bersama.
Duduk bersama.

Photobucket

Ini Pakcik Itam.
Usianya tahun ini genap 6 tahun.


Photobucket

Ini Pakcik Oghen.
Usianya juga pasti sudah melebih 5 tahun.

Pakcik Oghen datang ke rumah 3 tahun yang lalu dalam keadaan kurap kronik yang sangat tebal. Pakcik Oghen di kembiri sejurus dia sembuh dari kurap kroniknya. Beliau seharian hanya duduk di dalam bilik tidak keluar-keluar. Sangat trauma dengan kawasan persekitaran. Nampak saja kelibat Pakcik Itam, sudah jadi tidak tentu arah mahu menyembunyikan diri.

Bimbang mereka masih bertelagah, bergaduh, bergumpal sampai terkencing dan terberak, luka teruk sampai bernanah, di kembirikan Pakcik Itam pula walaupun dalam hati takut juga, kalau sudah kedua-duanya di kembiri, pasti mereka punya banyak masa di rumah. Pasti akan selalu bertemu dan pasti akan selalu bertelagah.

Tapi Alhamdulillah,
dari hari ke sehari, mereka jadi rukun dan damai.
Tidak bergaduh apatah lagi bergumpal sampai tercabut bulu.

Saya tidak tahu kucing anda,
tetapi kucing saya, dengan mengembiri mereka, selain dapat menyekat bilangan yang tidak di perlukan, ianya dapat buat mereka jadi lebih baik dan pandai jaga diri. Tidak bergaduh sesama sendiri.

Daripada anda turut 'bergusti' bersama mereka bila adegan 'gusti' bermula, apakata kembirikan mereka, Mereka akan jadi lebih manja dan 'homely'.

Saya mempunyai 27 ekor kucing yang mana hanya 3 ekor saja daripadanya yang belum di kembiri atas sebab 'belum cukup syarat masuk jawi'.

Anda pula bagaimana?










Friday, August 17, 2012

Selamat Hari RayA Aidilfitri ...

cOrat cOret Oleh : myQza pada 4:10 PM 10 kUs-kUs Links to this post
Photobucket

Assalammualaikum kepada semua pembaca blog saya.

Sempena Syawal yang akan tiba kurang lebih 2 hari lagi, saya dengan seikhlas hati ingin memohon ampun dan maaf kepada semua andai ada setiap kata-kata saya yang membuatkan hati anda terguris.

Atas kesibukan kerja dan aktiviti harian membuatkan blog ini macam 'hidup segan mati tak mahu' tetapi atas sokongan anda yang tidak putus-putus, saya ucapkan ribuan terima kasih.

InsyaAllah, semoga segala perancangan anda di permudahkan. Hati-hati di jalanraya. Pandu cermat, ingatlah orang yang tersayang...
=))


Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf Zahir Dan Batin.

Daripada saya dan Geng-geng Rumah Epal Sekeluarga.
=))





Friday, July 13, 2012

Cat TreE a.k.a PokOk kUcinG. TapI BUkaN UnTuk Di TanaM!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 4:12 PM 2 kUs-kUs Links to this post


Ini adalah jualan amal dari SCRATCH a.k.a KTAJ
Sebahagian dari hasil jualan akan di salurkan kepada dana mereka untuk membantu haiwan-haiwan jalanan yang bernasib kurang baik dan membiayai kos pemandulan kucing-kucing terbiar.

Harga yang terpapar adalah lebih rendah dari pasaran. Anda boleh 'google' sendiri dan buat perbandingan.

**First come first served basis

50% deposit and 50% during pick up.
Self pick-up at delivery meeting points only.

Self pick up - (KL/Selangor : *Pantai Dalam/Kerinchi*)
Delivery fee RM30 sekitar KL/Selangor (Kawasan yang di persetujui bersama )
Delivery fee RM30 - Seremban, Melaka
Delivery fee RM50 - Juru Autocity, Penang Island, Kepala Batas, Kulim/B.Mertajam**

Anda perlu membayar deposit 50% daripada harga barangan dan bayaran penuh perlu di lakukan ketika mengambil barang. Deposit tidak akan di pulangkan sekiranya anda membatalkan pembelian.


Berminat untuk membeli sambil menyumbang?
Sila emel ke ktaj0311@gmail.com dan nyatakan kod pembelian.

Terima kasih.

Iklan ini tidak berbayar!
=)))

Nota kakitanganku : Untuk budak-budak bulus rumah ni, dua-dua 'design' di atas tu mereka dapat. Kalau tak guna memang kena ikat sekor-sekor dekat tiang cat tree tu! hahahahaha..






Thursday, July 12, 2012

cayALah Lu NuFFnanG!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 2:42 PM 11 kUs-kUs Links to this post

Assalammualaikum wbt.

Aduhai.. Lama betul tak kemaskini blog. Kurang lebih empat bulan. Macam-macam yang terjadi dan berlaku. Alhamdulillah. Masih tegak berdiri. Alhamdulillah... Syukur.

Rindu dengan kawan-kawan blogger. Terima kasih kepada yang bertanya khabar. Maaf kepada mereka yang terputus hubungan. Baik di blog atau di Facebook.

InsyaAllah, akan cuba kemaskini blog dengan cerita merapu walaupun mungkin tidak semeriah dulu! InsyaAllah. =))

Oh! Terima kasih kepada Nuffnang! Walaupun dah 4 bulan tak update masih lagi bergerak pendapatannya. Rezeki budak-budak bulus! Alhamdulillah!! =))
*** Apalah motif gambar terpacul sebelah atas??

Okey,
Cau Cin Cau~






Wednesday, July 11, 2012

Hah??

cOrat cOret Oleh : myQza pada 8:53 PM 3 kUs-kUs Links to this post
sAyA aDa B.L.O.G???!!!





Wednesday, April 04, 2012

kimI??? kenaPa? DiLanGGar? TerLanGGar? MeLanGGar?

cOrat cOret Oleh : myQza pada 9:43 AM 22 kUs-kUs Links to this post
Photobucket

Kimi???????????????????
Kenapa?????????????????

Siapa langgar??? Langgar dan lari?????????

Mari kita imbas semula!!

Photobucket

Berlari-lari anak!!

Photobucket

Kira macam jogginglah ni!!

Photobucket

Sampai sudah ke garisan penamat!

Photobucket

Penatnya!!


Photobucket

Pengsan!!
Ooooo!! Ingatkan kenapa!
Penat jogging rupanya!!

Fuhhhh.....
Kus semangat!!!





Monday, April 02, 2012

BaranG Baru Di CubA : JuJurnyA, kOs kePerLuan merekA, meleBihi kePerLuan saYa. SemuanYa KeraNa rambanG maTa.=))

cOrat cOret Oleh : myQza pada 4:08 PM 4 kUs-kUs Links to this post
Photobucket

Cat bed
Tolong manfaatkan ye budak-budak.
Di sumbangkan oleh Makcik Reha.
Ekekekekeke...

Photobucket

Advantage Cat.
'Spot On' untuk mematikan kutu kucing. Sila abaikan ekor panjang itu. =))
Alhamdulillah. Serasi. Tapi saya kena terima hakikat, kucing saya 'outdoor'. Dalam sebulan kutu pasti akan datang lagi!

Photobucket
Pet Grass.
Walaupun duduk di kawasan kampung yang banyak rumput dan pokok-pokok hijau, sikap mahu mencuba buat saya membeli rumput ini. Sedang gigih menanam dan telah menunjukkan hasil lumayan! Ha ha ha ha


Photobucket
Nutricoat
Untuk anak-anak yang kehilangan bulu akibat fungus. Belum di gunakan lagi!


Photobucket
'Crystal Catlitter '
Pertama kali mahu mencuba walaupun jujurnya terasa sayang sangat mahu guna sebab kristal ini putih dan cantik sangat! Boleh?? T___T

Photobucket

Tempat asah kuku! Sangat-sangat berguna! Tiada lagi menjadikan kusyen atau tikar tempat cakar. Letak satu di ruang tamu dan satu dekat Rumah Epal!!

Bila bab barang-barang budak-budak ini sudah jadi tidak berkira walaupun sebenarnya bulan ini sahaja sudah hampir pitam bayar bil rawatan sebab mereka di serang virus selesema. Kalau seekor dua boleh tahan lagi, tetapi walau di asing, di kuarantin, jangkitan tetap ada. Tapi Alhamdulillah... mereka beransur sembuh. Cuma Abang Onchet sahaja yang tidak baik-baik. Sudah masuk 2 set ubat dia telah. Harap-harap akan sihat. =))

InsyaAllah. =))

Kredit : semua barang di beli di Dewi Petshop! =))





Wednesday, March 28, 2012

GemBira yanG HanyA sekeTika...

cOrat cOret Oleh : myQza pada 5:00 PM 7 kUs-kUs Links to this post

Ahad lepas, 25 Mac 2012, sepupu perempuan saya mengadakan majlis sambut menantu perempuan di rumahnya. Sayangya saya tidak hadir kerana telah terlebih dahulu berjanji untuk hadir hari sukan si kakak Wani.

Balik sudah agak lewat dan kepenatan akibat berpanas di padang membuatkan kami memang tidak pergi walaupun emak sudah berkali-kali pesan, 'Singgah rumah Kak Ngah nanti.'

Waktu emak balik dengan tangan berlenggang saya bertanya 'Eh, Kak Ngah takde kirim nasi ke mak?' Atau orang kampung panggil 'berkat'.

'Tak de. Dia kata sudah habis. Tapi mak nampak orang lain dapat. Tak pe lah. Dia tak perasan agaknya.'

Saya agak hairan. Petangnya makcik saya yang bongsu juga bercakap perkara yang sama. 'Kak Ngah tak kirim pun. Selalu berpunjut-punjut dia bagi. Sampai terlebih-lebih.'

Malam tadi, sedang kami sekeluarga bermuzakarah di rumah, anak lelaki Kak Ngah datang menghulur beberapa beg plastik. 'Ada kenduri tadi. Ini emak kasi lauk dengan nasi'.

Saya bersuara kepada emak.
'Eh Kak Ngah ni. Kenduri tak jemput! Tiba-tiba lauk saja sampai. Macam tahu-tahu saja kita dok cakap pasal tak dapat 'berkat' kelmarin. Dan kami berpakat ketawa.

Tepat jam 11.30 pagi tadi sewaktu bekerja saya menerima panggilan dari Along.

'Kau tak pergi melawat ke?'

'Siapa?'

''Eh! Emak tak telefon beritahu?'

'Siapa??' Ulang saya.

'Kak Ngah dah takde. Meninggal pagi tadi dekat rumah. Jatuh.'

Seluruh badan saya rasa menggigil. Teketar-ketar. Rasa tidak percaya.

Innalillah.. Kak Ngah sudah tiada. Ketawa riang menerima menantu sulung sudah lenyap. Ya Allah...

Terasa hiba.. hiba dan hiba....
Menitis airmata namun saya tahu dan redha janji Allah S.W.T yang satu ini tetap pasti iaitu MATI!

Selamat jalan Kak Ngah..
Al-Fatihah!







Monday, March 26, 2012

Bila kuTu kucinG hanyA 'Purak-puraK' PenGsan!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 3:00 PM 12 kUs-kUs Links to this post
Sudah 'gila' mahu matikan kutu kucing yang semakin menjadi-jadi walaupun Frontline Spray telah di gunakan tetapi tetap 'tak jalan' juga.

3 minggu lepas bawa ke veterinar dan suntikan 3 serangkai di beri. Seperti biasa, kutu-kutu akan hilang sehari dua tetapi masuk hari ketiga mereka jelma kembali bagai tiada apa-apa yang terjadi.

Pura-pura pengsan untuk mengaburi mataku yang rabun ini????

Nah! Kali ini selepas jenama ubat kutu yang di gunakan tidak memberi kesan seperti yang di harapkan, seorang rakan mencadangkan menggunakan Advantage Cat.

Jumaat petang gotong royong titikkan ubat kutu jenis 'spot-on' ini di tengkuk dan kawasan-kawasan di syaki penempatan haram kutu-kutu jahanammmm!

Setakat hari ini, 'line clear'. Kita tengok lagi sehari dua, harap-harap kutu-kutu yang bermaharajalela di seluruh badan dan telinga akan terhapus selamanya. Keh keh keh keh...

Jangan berputus asa untuk mematikan kutu yang degil. Jika Jenama A tidak jalan, apa kata guna Jenama B. Atau C, D, E, F dan seterusnya???

=)))






Tuesday, February 14, 2012

BiLa kucinG PerGi berkELah... =))

cOrat cOret Oleh : myQza pada 11:28 AM 14 kUs-kUs Links to this post










2 minggu lepas bawa Dak Omot berkelah di Pantai Bagain Pinang, Port Dickson. Pilih dia antara ramai-ramai sebab nampak dia lebih bersopan santun, mendengar kata dan tidak lorat macam yang lain. hahahaha...


Tidak dapat mahu bayang kalau bawa Dak Onchet. Takpe Onchet.. lain kalilah giliran kau itupun kau kena duduk dalam 'carrier' sajalah. He he he he...

Seperti di jangka Dak Omot memang tidak banyak karenah. Lepaskan saja pun beliau tidak ke mana melainkan mengkor saja. Kalau saya sakat dan bergerak sedikit demi sedikit pun dia akan ikut juga. Jalan pun takut-takut. =))


Lain kali bawa ramai sedikit... 4-5 ekor ke.. Ha ha ha..





Wednesday, February 01, 2012

Rumah KucinG : Alhamdulillah. Apa aDanya, Budak-Budak siLaLah TerimA. JanGan Banyak Bunyi. NasiB awaK ,Baik BanyAk BanDinG yanG Di Luar saNa!!

cOrat cOret Oleh : myQza pada 9:00 AM 20 kUs-kUs Links to this post
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Setakat semalam halaman sudah siap di simen.
Ada beberapa perkara lagi yang perlu di baiki terutamanya jaring-jaring walaupun saya siap pasang kain rentang boleh juga budak-budak besar yang tak makan dek saman meloloskan diri. Panjat terus meloncat keluar lalu ruang sempit.

Dalam kepala macam yang ingin di buat tapi tidak dapat pula mahu di zahirkan atas kesuntukan masa dan keadaan yang sibuk dan kelam kabut. Jadi apa adanya sekarang ni, mahu di baiki sedikit demi sedikit.

Walaupun impian untuk lihat semuanya duduk satu tempat macam mustahil tapi InsyaAllah, kena pujuk yang sudah veteran-veteran ni supaya dapat terima hakikat, bilikku, bilikku jua, bilikmu ada, silalah pindah!! =))

Nak kena letak katil baru semua melekat dekat rumah bawah ni. Ha ha ha ha...

cc: Itam, Oghen, Tom, Onchet, Em, Acong, Omot, MeiMei, Milo, Dodo, Didi, Ompok, Nowy. SBK, Noname, GPV3 3 ekor, GPV4 4 ekor, KImo Jr dan satu lagi budak tiada nama. =)) Korang take noted dekat tapak kaki masing-masing!!!!





 

KaDangKala D|am |tu AdaLah Leb|h Ba|k... Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting